23 de gen. 2023

Anna Mª Piera ha parlat de LES TEXTURES, COLORS i CARÀCTERS de la MÚSICA com a LLENGUATGE QUE ENS ARRIBA A L'ÀNIMA. Dimarts 24 de gener.


Anna Mª Piera López, és ben coneguda dels granollerins: directora de l’Escola Municipal de Música i Conservatori Josep Mª Ruera, i gerent de l’Orquestra de Cambra de Granollers. Serà difícil comprimir una hora de l’experta i pedagògica conferència sobre el tema desenvolupat avui. Per mitjà d’un llenguatge molt proper i entenedor, inclús per les persones que no entenen de música, l’Anna ens ha donat tota una escollida sèrie d’elements, perquè ens ajudin a discernir, destriar i reconèixer la música que escoltem.
La música, llenguatge universal, ens arriba al més profund del nostre ser, ens emociona i ens fa sentir. Les seves textures, la combinació de les melodies, els ritmes i les harmonies d’una peça, els colors i timbres i els seus diferents caràcters, tenen el poder d’apropar-nos a vivències i records i ens ajuden a expressar el que és més íntim i personal de cadascú de nosaltres.
Com que nosaltres som únics, la música que rebem ens fa sentir diferents. Fins i tot la música ens pot moure sentiments diferents depenent de l’entorn o de la situació emocional.
A part d’afirmar que la música ens arriba a l’ànima, fent un símil amb la cuina, podríem assegurar que la música és l’aliment de l’ànima, que ens reconforta com un menjar ben fet, amb una bona matèria primera; que un dia ens vindrà de gust o un altre no, perquè estarem plens o ens vindrà més de gust el dolç que el salat, perquè tenim pressa i aquest “plat” necessita un temps i una qualitat diferent.
La música és un mitjà, és meravellosa, però nosaltres també, ella ens envia el seu missatge i nosaltres el recollim. La feina dels compositors és la de crear i llençar-nos els missatges, el com els recollim és una feina nostra molt personal.
Per tant, a partir d’aquí, cadascú de nosaltres gaudirem de la música com vulguem o puguem.

 Resum de Joan Antoni Lledó, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.