5 de maig 2022

Lluís Caelles Garreta, periodista, reporter de TV3, ha parlat sobre l'ACTUALITAT A UCRAÏNA, dimarts dia 3 de maig.

Lluís Caelles, corresponsal de guerra, actualment cobrint la guerra d'Ucraïna, va compartir amb els assistents les seves vivències d’aquests dies tot desenvolupant la seva tasca de periodista.
Va començar fent una anàlisi del conflicte de Rússia i Ucraïna del perquè estan en guerra.
Va mostrar fotografies de les primeres reunions i cimeres que van tenir la Unió Soviètica i els EUA, abans de la reunificació d’Alemanya (després de la caiguda del mur de Berlín) els americans es van comprometre verbalment, a no estendre l’OTAN cap a l'est, acords que posteriorment no es van respectar.
Putin a hores d'ara se sent amenaçat d’aquests documents no escrits.
Caelles va anar relatant els diferents esdeveniments des del 2014, despertant el fantasma de la guerra freda, fent-nos notar que el rerefons d’aquesta crisi és la negativa d’acceptar l’acostament d’efectius balístics i militars de l’Otan dins la Unió Europea properes a les fronteres amb Rússia, Moscou la considera part de la seva identitat. 
A partir d’aquest any, va haver-hi un buit de poder que Putin va aprofitar per annexionar Crimea a Rússia, tot creant un problema a Donbass, una zona rica en acer i carbó. Putin s’ha trobat el poble d'Ucraïna preparant-se per la guerra des de fa 8 anys, amb moral i esperit de lluita superior a la dels russos, i amb el suport del seu president Zelenski, resistint els atacs de les tropes soviètiques que deixen destrucció i morts: i els supervivents resisteixen en condicions indignes.
L’operació militar que despleguen Rússia i Ucraïna marca una nova etapa en el conflicte amb aquests dos països, així com a les potències occidentals, creant una gran inflació, ja que són els principals exportadors de gas natural a Europa
La Unió Europea descriu la situació com un dels moments més obscurs des de la II Guerra Mundial. El conferenciant va seguir comentant anècdotes amb trobades amb diferents persones, de situacions molt tristes, pèrdues de cases, d’éssers estimats vivint en situacions precàries.
Molts països han començat a aplicar sancions, amb objectiu de paralitzar l'economia russa, com tancant l’espai aeri, però causa força inquietud en veure els esdeveniments, a causa que es desenvolupi una possibilitat d’atac químic o nuclear.

Va acabar agraint i mostrant una fotografia de tot el conjunt que formava part de l’expedició: (conductor, traductor, càmera, periodista), un treball d’equip que sense ells no hagués estat possible, són l’oxigen i ens cuiden.
Després de l’experiència veig i constato que: “QUALSEVOL COSA QUE TU PENSES QUE MAI POT PASSAR, PASSA
Al final de la conferència es va encetar un col·loqui interessantíssim, amb un gran i llarg aplaudiment tot agraint-li la seva disposició en venir a les aules, perquè feia tot just dos dies que havia arribat d’Ucraïna.
GRÀCIES, LLUÍS!.  
Resum Mercè Barnils, fotografies Marta Peitivi i Mercè Gasch, i cartell d'Esteve Garrell.