16 de gen. 2022

Jordi Llorens ha parlat sobre INDONÈSIA, NORD DE SULAWESI I OEST DE PAPUA a partir de la seva experiència com a viatger, fotògraf i informàtic. Dimarts 18 de gener.

La conferència d’en Jordi Llorens i Estapé, reporter i fotògraf de Granollers, ens ha dut a una Indonèsia desconeguda. No és d’estranyar ja que els seus viatges sempre busquen indrets poc tocats pel turisme convencional i molt en contacte amb la gent del país.
Ens descriu Indonèsia com un arxipèlag de 17.000 illes, que s'estenen 5.150 quilòmetres d'est a oest, entre els oceans Índic i Pacífic del sud-est asiàtic, amb centenars de cultures, pobles, llengües i religions. Amb una població de 270 milions de persones, evidencia que és un dels països més poblats del món.

Els indonesis són un poble extremadament obert i pacífic amb una base hindú i budista molt sòlida, per la qual cosa l'islam es va acollir fa cinc segles predominant més a les illes de Java i Sumatra.
Després d’aquesta breu presentació, la conferència audiovisual es va iniciar a l’illa de Siau, a l’extrem nord de Sulawesi, on es troba el volcà Karangetang (també conegut com Api Siau) de 1.827 m d'altitud, que conté cinc cràters al cim. S'ha convertit en l’emblema d'aquesta illa, i esdevé un dels volcans més actius a Indonèsia dels 127 que n'hi ha. És troba en una zona anomenada ‘Anell del foc’ amb molta activitat sísmica i volcànica. De fet, la darrera erupció va tenir lloc el 2019. Després, vàrem tenir notícia del mercat polèmic d’animals de Tomohon. 

Seguidament en Jordi ens va dur a conèixer una de les illes més grans de Papua: Biak. Coneguda per la seva batalla del 1944, durant la Segona Guerra Mundial, on van morir 3.000 japonesos per un bombardeig dels nord-americans. Seguint cap a la petita illa d’Owi on el conferenciant va difondre la “independència de Catalunya”.

Per acabar, la cirereta del pastís de l’audiovisual va ser Raja Ampat, una destinació somiada pels bussejadors per ser dels pocs llocs verges al món, inexplorats, allunyats dels circuits turístics. Llocs màgics, secrets i espectaculars. Llocs remots i inalterats per l'home. Raja Ampat és verd, blau i blanc. El verd de la seva exuberant vegetació, que recobreix els illots des de la riba fins al cim; el blau del seu cel i el blanc dels seus bancs de sorra.
Quatre indrets ben desconeguts a la nostra cultura que va atreure la curiositat de tots els espectadors que van poder conèixer indrets que ni ells mateixos sabien que existien. Tot un èxit d’audiència!
              Resum de Fina Pou, fotografia d'Esteve Garrell i cartell de Montserrat Lluch.