14 de nov. 2022

Jaume Fàbrega ha parlat sobre EL VIATGE DELS ALIMENTS, dimarts 15 de novembre de 2022.

Rosa Ochoa tot presentant Jaume Fàbrega
Viatjar amb l’excusa dels aliments ha estat una excel·lent proposta d’aquest dimarts. La singladura s’inicia per les illes Balears, on la petjada de repobladors catalans des de l’Empordà fins a les terres alacantines hi van portar les seves tradi cions, i per descomptat les receptes més genuï nes de les diferents cuines autòctones. El passeig no s’atura aquí, el seu discurs ens porta a terres algerianes, gregues, egípcies, malteses, a Marrakech i finalment als Estats Units.

Tot aquest periple té un propòsit: fer una investigació de camp gastronòmic i alhora antropològic i costumista. El nostre protagonista visita les cases i parla amb les persones, s’identifica humanament amb una empatia natural que li obre les portes de les cases i l’amistat dels seus habitants, els qualifica, a tots, de molt generosos i oberts, des del primer moment ofereixen hospitalitat sincera i en la majoria dels casos comparteixen el plat a taula encara que la seva renda sigui minsa.

Va desgranant converses, anècdotes, confidències, situacions divertides i curioses de les converses amb els seus amfitrions. Sempre amb el nexe inseparable dels aliments. Aquí rau la troballa interessantíssima dels seus viatges, noms de productes i receptes de cuina que van coincidint en tots els indrets visitats, i que són plenament coneguts a les cuines de les nostres àvies i mares de casa nostra.
Quan diem que Catalunya és terra d’acollida i de pas de migracions no ens equivoquem: podem constatar en multitud d’exemples, la riquesa cultural, de costums, de saviesa popular i, com no podia ser d’altra manera, les seves receptes tradicionals fetes amb els productes que tenim a l’abast. En mig de tot el seu discurs fa referències a les anècdotes que de manera espontània s’ha anat trobant al llarg de la seva vida amb tota mena de persones que hi han posat el seu granet de sorra per enriquir, encara més, la part humana i gastronòmica.
Resum d'Esteve Garrell, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch
cartell de Montserrat Lluch