22 de març 2022

Lluís Prat ha parlat d'ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA, dimarts dia 22.

El Dr. Prat ha estructurat la conferència en tres parts;
     -1. Energia i canvi climàtic
     -2. Energia solar fotovoltaica
     -3. Lluita contra el canvi climàtic
1. En primer lloc, ha afirmat que l'energia ens aporta benestar i progrés, ha descrit la necessitat que té la humanitat actual de l'energia, en què la gastem i d'on l'obtenim.
L'energia es consumeix en diferents sectors; residencial, en transport, en la indústria, en serveis, en aparells com la ressonància magnètica entre d'altres. En indústria i transport es consumeix els 2/3.
Un 85% l'obtenim dels combustibles fòssils (petroli 34%, carbó 27% i gas 24%). El ritme de creixement del consum és exponencial. Així s'escalfa el planeta, afavorint el canvi climàtic. Cal prendre consciència que aquest ritme de creixement no el podem aguantar.
Ha explicat en detall l'efecte hivernacle i l'efecte que pot tenir a curt termini; desertització, extinció d'animals, avançament de les floracions, efectes sobre la salut de les persones...
Ha insistit que el que tenim és un sistema insostenible, basat en els combustibles fòssils que està provocant un canvi climàtic que amenaça la supervivència de la nostra espècie.

2. La segona part analitza les diverses solucions al problema, des de l'energia nuclear, que no produeix diòxid de carboni, però que resulta molt perillosa, fins a les energies renovables. Dins de les renovables destaca les energies eòlica, hidràulica, biomassa, geotèrmiques i els mars (gran potencial per explotar)
Descriu els fonaments físics de l'energia solar fotovoltaica, i com a partir dels fotons de llum es produeix electricitat i l'interès i oportunitat d'aquesta energia que està cridada a jugar un paper molt important en un futur pròxim. Actualment, els preus dels mòduls fotovoltaics han baixat i a més es pot obtenir subvenció per a la instal·lació. Ha recalcat que és un bon moment per fer la instal·lació, sobretot en cases unifamiliars. A nivell de blocs de veïns pot ser una mica més dificultós per l'inconvenient de posar d'acord als veïns.

3. La tercera part se centra en el combat contra el canvi climàtic. Les iniciatives i compromisos que estan prenent gairebé la totalitat de països sota els auspicis de les Nacions Unides, els avanços i reculades a escala mundial, i el que podem fer nosaltres per salvar el nostre planeta i la nostra espècie. Cal fer tots els esforços possibles per conscienciar a tothom de la necessitat de deixar un planeta millor pels futurs habitants.
Ha posat en relleu els Protocols Internacionals; Kioto 1997, Paris 2015, Chile - Espanya 2019 i Glasgow 2021 que té per objectiu no superar l'augment d'1,5 graus de temperatura en un futur proper.
Ha puntualitzat els interessos polítics i econòmics dels diferents dirigents espanyols que hem tingut, i com ens ha perjudicat la política de portes giratòries.
Ha finalitzat la conferència posant de manifest que aquesta lluita ens implica a tots; ideològicament, políticament, i econòmicament.
Ha estat una conferència interessant i d'actualitat, ben exposada, i planera. La quantitat de preguntes del final ens diuen el grau d'interès i d'acceptació del tema.

Resum de Carme Esplugas, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch
Cartell de Montserrat Lluch.