El conferenciant d’aquesta setmana, de 52 anys, fill de Santa Eulàlia de Ronçana, de pares mestres i en contacte estret amb la natura i la pagesia; dedica la seva vida professional a l’estudi de la genètica i les malalties de les plantes.
Tot i ser un científic, ha mostrat ser
bon comunicador i ens ha atansat d’una manera força entenedora, al món de la
genètica, la que segons ell, ens pot evitar de fer servir molt productes
químics.
Durant l’hora que ha durat la conferència, ens ha dit que els humans hem deixat una gran empremta a l’ADN de totes les espècies domesticades.
Ha repassat els canvis genètics que hem introduït als conreus d’ençà que va aparèixer l’agricultura al Creixent Fèrtil ara fa uns 10.500 anys,
tot fent un repàs històric que comença pel procés de domesticació i creació de varietats locals, i el coneixement actual que tenim de l’impacte que van tenir en els genomes.
També ha comentat la millora genètica duta a terme durant el segle XX, ja basada en coneixements científics i que va donar lloc per exemple a la “revolució verda” en els cereals.
Cap al final, ha presentat el gran
potencial de les tecnologies d’Edició Genètica, que es troben en procés
d’aprovació pel Parlament Europeu.
I com deia abans, hem tingut l’ocasió de discutir sobre l’impacte social, econòmic i ètic de totes aquestes tecnologies, en el torn de preguntes final.