7 de febr. 2016

Jaume Rodri i Febrer ha parlat sobre JESÚS BUSCA JESÚS. Dimarts 9 de febrer.


S'havia creat interès per la conferència sobre el llibre JESÚS busca JESÚS:crònica d'una recerca perillosa de Jaume Rodri. L’autor va començar centrant el moment històric de la mediterrània de l'any 0, i de l'hegemonia de l'imperi romà amb un  període de pau, una vegada sufocada la Gal·lia. El cas dels jueus era en somort i mai del tot pacificat. La casa de David havia fugit a l'exili entre tantes persecucions, i la seva seu temporal era Narbona, capital rica de la Mediterrània per ser port fluvial i marítim a l'hora, i cruïlla de les grans vies romanes. Des d'aquesta ciutat la causa dels jueus i la recuperació de les terres i de la cultura eren la gran obsessió. Jesús i Jaume els encarregats per successió dinàstica-religiosa de recuperar la "pàtria" a mans dels romans. Preparació científica a la Universitat d’Alexandria; recapte de fons a l'Illa Elefantina; i entrenament militar al desert de Tassili a dos mil quilòmetres de Cartago, el port marítim més pròxim.
El pensament o corpus doctrinal jueu s'havia entremesclat amb els grans corrents de pensament grec i sobretot del gran pensador Epicur.
La descoberta dels papers de Qumram, les successives morts violentes de monjos, teòlegs i cardenals, els indicis de la presència de restes arqueològiques prop de l'Asekrem, a Tamanrasset, fan que el plantejament del fet "Jesús", agafi unes proporcions que no poden deixar indiferent ningú.
Noms i més noms de savis, artistes, pensadors, polítics... desfilen al llarg del llibre amb una sola pregunta a respondre:
Qui fou, si fou, aquest jueu Jesús que ha dividit el temps històric entre abans d'ell i després d'ell?
Jaume Rodri va deixar anar part del que consigna en el llibre, que és d'una densitat i d'una passió que es va contagiar a l’audiència dels 75 assistents, i amb un mantingut interès durant els 55 minuts d'exposició i el posterior debat o col·loqui. Resum Mercè Barnils, fotografia Mercè Gasch.