La cultura popular ha
incorporat les plantes aromàtiques i medicinals des de temps immemorial. Segur
que tots recordem el coneixement que tenien els nostres avis de les plantes
remeieres i l'ús que en feien. Avui en dia, un percentatge elevat de la població
ha retornat a l'ús de les plantes medicinals (herboristeries, fitoteràpeutes...)
tot conreant o adquirint la pròpia planta, o alguns preparats específics (càpsules,
olis essencials...)
La Dra. Anglada ha mostrat diferents especies de plantes i
la seva utilització. També ha esmentat les plantes de nova introducció com l’Àloe
Vera, Onagre, Gingebre, Ginkgo bilobo, Ginseng i Stevia. Per acabar ha volgut
deixar clar que algunes plantes són boniques i tòxiques com ara l’Àrnica,
Belladona, Teix, Baladre, Heura, Àcanit (Tora Blava) i el Muguet. Refrescar la
memòria i apropar-nos a les plantes ens pot ajudar a conèixer millor les seves
aplicacions i a potenciar la nostra salut. Resum de Carme Esplugas, fotografia
de Mercè Gasch
Les plantes tenen principis
actius amb efectes concrets sobre el nostre cos, que poden ser aprofitats en el
vessant culinari, cosmètic o terapèutic. A la cuina s'usen les plantes com a
conservants o per a potenciar sabors. En cosmètica tenen aplicació per a
sabons, xampús, cremes, colònies, olis, etc. Moltes plantes són remeieres i són
adequades per a afeccions diverses: millora de digestions, afavoridores del
son, en casos de febre, tos, refredats... Algunes són diürètiques, hipoglucemiants
o tenen altres propietats. Però cal conèixer bé les plantes i no confondre-les,
per evitar toxicitats. Cal saber que no són innòcues i poden haver-hi interaccions
amb alguns fàrmacs.
