La cultura popular ha
incorporat les plantes aromàtiques i medicinals des de temps immemorial. Segur
que tots recordem el coneixement que tenien els nostres avis de les plantes
remeieres i l'ús que en feien. Avui en dia, un percentatge elevat de la població
ha retornat a l'ús de les plantes medicinals (herboristeries, fitoteràpeutes...)
tot conreant o adquirint la pròpia planta, o alguns preparats específics (càpsules,
olis essencials...)
Les plantes tenen principis
actius amb efectes concrets sobre el nostre cos, que poden ser aprofitats en el
vessant culinari, cosmètic o terapèutic. A la cuina s'usen les plantes com a
conservants o per a potenciar sabors. En cosmètica tenen aplicació per a
sabons, xampús, cremes, colònies, olis, etc. Moltes plantes són remeieres i són
adequades per a afeccions diverses: millora de digestions, afavoridores del
son, en casos de febre, tos, refredats... Algunes són diürètiques, hipoglucemiants
o tenen altres propietats. Però cal conèixer bé les plantes i no confondre-les,
per evitar toxicitats. Cal saber que no són innòcues i poden haver-hi interaccions
amb alguns fàrmacs.
La Dra. Anglada ha mostrat diferents especies de plantes i
la seva utilització. També ha esmentat les plantes de nova introducció com l’Àloe
Vera, Onagre, Gingebre, Ginkgo bilobo, Ginseng i Stevia. Per acabar ha volgut
deixar clar que algunes plantes són boniques i tòxiques com ara l’Àrnica,
Belladona, Teix, Baladre, Heura, Àcanit (Tora Blava) i el Muguet. Refrescar la
memòria i apropar-nos a les plantes ens pot ajudar a conèixer millor les seves
aplicacions i a potenciar la nostra salut. Resum de Carme Esplugas, fotografia
de Mercè Gasch
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada