2 de juny 2024

Marc Jobani ha parlat de FRASES i DITES CATALANES. ORIGEN HISTÒRIC. Dimarts dia 4 de juny.



Amb aquesta conferència, ens endinsarem en l'apassionant món de la saviesa popular per conèixer l'origen històric, d'algunes de les més populars frases fetes i dites catalanes


Per començar, però, les distingirem en diversos tipus segons la seva autoria i definició, ja que pas són el mateix una parèmia i un aforisme
















Seguidament, i un cop conegudes les diferències entre unes i altres, posarem atenció en algunes de les més comunes. Així doncs, parlarem d'expressions com: 
        -ser de màniga ampla
        -perdre la xaveta
        -acabar com el rosari de l'aurora
        -s'ha acabat el bròquil
        -qui és qui talla el bacallà
        -no estar per romanços
        -quin fou l'any de la picor
        -aquí hi ha gat amagat, 
totes elles, frases que tenen una gènesi íntimament relacionada amb l'experiència viscuda i en alguns casos, fins i tot, estan estretament lligades a fets històrics contrastables.
Ha estat una conferència molt dinàmica, molt propera, distesa i sobretot aprofitable, gràcies evidentment al conferenciant que té una important dotació per comunicar i ensenyar.

Deixem apuntat aquí un link, on podreu navegar per l’extens món de la paremiologia:
https://pccd.dites.cat/   És un accés obert en línia [cliqueu l'enllaç] a la base de dades fraseològica, del paremiòleg Víctor Pàmies i Riudor, amb col·laboració amb Softcatalà, 2020. S’hi poden consultar gairebé 150.000 registres.

Resum de Joan Antoni Lledó, fotografies d'Esteve Garrell, cartell de Montserrat Lluch.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada