En Pep Garcia-Moreno, membre de la Institució Catalana d’Història Natural- ICHN i president d’OXYGASTRA, Grup d’Estudi dels Odonats de Catalunya, ens ha fet una classe magistral sobre els Odonats, en la que ens ha apropat al món d’aquests insectes, el nom dels quals ve d’ODONATA que significa “de mandíbula dentada”. Insectes coneguts popularment com a LIBEL·LULES i ESPIADIMONIS.
Se n’han descrit més de 6000 espècies, de les quals 71 volen a Catalunya. Les larves viuen a l’aigua i per passar a adultes passen una fase de metamorfosi. És a partir d’aquí que fan vida a l’aire.
Es caracteritzen per tenir quatre ales grosses, membranoses, transparents amb nervació reticulada. Tenen uns ulls molt grossos i sortints, antenes curtes i filiformes, aparell bucal mastegador que els permet ser grans depredadors d’altres insectes i un abdomen molt allargat i estret. Són uns grans carnívors. Al dia poden arribar a menjar un terç del seu pes d’insectes.Les libèl·lules són un grup d’insectes extraordinaris. En la fase adulta la seva màxima activitat és diürna, de grandària considerable i comportament fascinant, aspecte i coloració inconfusibles, això fa que siguin fàcilment observables a ull nu, tal com passa amb les papallones i els ocells.
Els odonats són sensibles a canvis i alteracions subtils del medi on viuen, convertint-los en un agent útil per al monitoratge ambiental i, per tant, uns excel·lents bioindicadors.
La seva importància recau, però, en el fet que el seu cicle biològic es troba sempre lligat a les masses d’aigua continentals, la qual cosa es reflecteix evidenciant canvis en la salut d’aquests ecosistemes aquàtics molt més ràpid que no pas altres organismes.
La seva presència o absència en una determinada zona humida pot esdevenir un indicador robust de la qualitat de l’aigua a curt i llarg termini, mentre que els canvis d’abundància i distribució poblacional de les espècies estan associats majoritàriament als canvis climàtics i dels règims de pluges.
OXYGASTRA (Grup d’Estudi dels Odonats de Catalunya) està fent una gran labor de divulgació, catalogació, preservació i protecció dels odonats. Com a cloenda i per sensibilitzar i veure la importància que té l’ecosistema, vam escoltar la cançó “Pare” [cliqueu per sentir-la] d’en Joan Manuel Serrat que és un cant a la natura i al respecte que li devem.
Presentació i resum de Marta Peitivi, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada