13 de nov. 2023

Xavier Roqué ha parlat sobre TESLA i EL MÓN d'AHIR. Dimarts 14 de novembre.


En aquesta conferència, Xavier Roqué, ens situa a Nikola Tesla en el seu entorn científic, tecnològic i social, per entendre la tremenda innovació que van suposar les seves propostes i patents en diferents camps.

La trajectòria de Tesla (1856-1943) ens enlluerna com enlluernava el sol als astrònoms d'aquell temps (Newton amb la teoria de la gravetat, reemplaçada per les teories d'Einstein). Estem en el temps del cable telegràfic que unia dos punts de la Terra, pel fons del mar i que al llarg d'anys van omplir de cables el planeta i avui, amb la fibra òptica.
Tesla es forma com a enginyer, però acaba treballant en empreses d'Europa, sense acabar la formació acadèmica. Molt jove, se'n va als EUA, on comença a treballar amb Edison i després munta la seva primera empresa i patenta sistemes innovadors. Inventa el motor de corrent altern, on no hi ha contacta entre el rotor i l'estator, millorant els de corrent continu.

Aquest moment àlgid de Nicola Tesla correspon, no sol a un èxit seu, sinó també del seu equip; redactors de patents, dibuixants, enginyers, periodistes que difonen les notícies…
També treballa amb Westinghouse
Aquesta etapa triomfal que culmina amb la seva col·laboració en la il·luminació i maquinària de l'Exposició Universal de Chicago i la generació d'energia a les Cascades del Niàgara
Tot es torça quan Westinghouse entra en crisis i ha de malvendre els seus drets i patents.

El 1894 torna a Europa; treballa sol, sense capital, i sense ajuda dels mecenes, que el van deixant.
Quan té seixanta anys, publica les seves memòries, on fa una reflexió sobre el procés creatiu, on contrasta la visió general idealitzada del treball d'un científic amb la realitat de la seva tasca.

Al final de la conferència, en Xavier Roqué, ressalta el llibre d'Alfred Russel Wallace de l'any 1898, The Wonderful Century que diu: "En lloc de dedicar les energies dels científics a millorar el benestar humà, no s'ha sabut fer-ne un ús adequat. Veiem com els governs de les Nacions més avançades dediquen, bona part de la seva riquesa i recursos científics, a la preparació de la destrucció de la vida, propietats i felicitat." 

Presentació i resum de Martí Majoral, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada