Que estem patint un canvi climàtic és evident. Cada dia veiem que els estius són més calorosos i els hiverns més curts, però el concepte d’emergència climàtica potser no el tenim tan interioritzat.
Tothom parla del temps en general, però potser no ens n’adonem massa que les dades marcades per les cimeres mundials sobre el clima pel 2050 ja les estem assolint ara. A l’Acord de París es va prendre el compromís que l’escalfament global no superés 1,5 °C el 2050. Des que s’enregistren dades, el 2023 ha sigut l’any més càlid mai vist al planeta. Fins i tot si deixéssim, ara mateix, d’emetre emissions de gasos a l’atmosfera la temperatura del planeta continuaria pujant. Actualment, a la Terra som 8.000 milions de persones que generem metà, vapor d’aigua, CO₂, gasos en general, que tot i que es necessiten en certa manera, cal buscar l’equilibri per frenar aquesta corba ascendent de temperatures.
Així doncs, quan tenim aquesta recurrència i freqüència de temperatures realment estem en emergència climàtica.
Aquests efectes provocaran cada vegada nits més tòrrides, pluges torrencials, borrasques i huracans, grans pedregades, esclafits, mànegues, augment de la mortalitat perquè les persones no estem preparades per suportar aquests canvis tan sobtats.
A casa nostra, el Delta de l’Ebre està retrocedint i acabarà desapareixent per la falta de sediments i per l’aigua de la Mediterrània, que està pujant molt de temperatura i de nivell.
Un exemple d’aquest canvi són les borrasques Glòria i Filomena que van ser en un mes de gener, precisament un mes que gairebé mai plou.
De tot això aprenem que hem de MITIGAR i ADAPTAR-NOS. Cal aprofitar bé l’aigua, dessalinitzar i regenerar-la. Haurem de fer cultius més variats, més resistents al clima i amb menys necessitat d’aigua. Cal baixar els gasos d’efecte hivernacle i capturar el CO₂.
Però no tot és negatiu, sempre hi ha un bri d’esperança i podem fer-hi alguna cosa de la nostra part: Reduir, reutilitzar, reciclar, reparar, més economia circular, evitar utilitzar plàstics, fer una bona recollida selectiva, regulació de la temperatura a la llar, comprar electrodomèstics més eficients, utilitzar llums LED...
...reduir el consum d’aigua, comprar productes de km. Zero, utilitzar menys el cotxe i més el transport públic…… Hem de fer una clara i profunda reflexió sobre el tema i posar el nostre granet de sorra, sense esperar que els governs de torn ens ho solucionin. Pensem que les petites accions produeixen grans canvis.
Resum de Marta Peitivi, fotografies d'Esteve Garrell, Mercè Gasch i Marta Peitivi, cartell de Montserrat Lluch.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada