La
conferenciant ha iniciat la seva exposició tot definint què són els antioxidant
i els radicals lliures per assenyalar,
en una segona part, els principals antioxidants coneguts i estudiats, donant
exemples concrets de cada un d'ells.
Antioxidant, és una molècula capaç de retardar o
prevenir l'oxidació d'altres molècules. També podem dir que és una substància
que protegeix dels danys produïts pels radicals lliures en el nostre organisme.
Radicals
lliures, són
molècules que en el orbital extern han perdut un electró i, per tant, perden
estabilitat (són oxidants) Intenten recuperar aquest electró. captant-lo d'altres
molècules properes, provocant més inestabilitat i reaccions en cadena que poden
afectar bàsicament la membrana cel·lular oxidant als greixos, les proteïnes
perden estructura i per tant la seva funció, i provoquen mutacions al material
genètic.
El 90% dels
radicals lliures els fabriquem en la respiració cel·lular que té lloc als
mitocondris. Els radicals d'oxigen
s'anomenen ROS, també en poden formar de nitrogen. No podem oblidar els que
arriben de l'ambient extern com; tabac, l'alcohol, l'excés de radiacions
solars, alimentació no saludable, l'estrès físic i emocional, processos
inflamatoris i traumatismes.
Mecanismes
antioxidants,
protegeixen dels radicals lliures i poden ser:
a) Endògens;
coenzim Q 10 o ubiquinol, glutation, ac
lipoic, melatonina, sistemes enzimàtics...
b) Exògens;
vitamina C, i E, carotenoides, minerals com el seleni i zenc i polifenols.
Estrès
oxidatiu, es produeix
pel desequilibri entre el ROS i els Antioxidants: pot donar lloc a diferents
patologies com: l'arteriosclerosi, altres malalties cardiovasculars, diabetis,
alzheimer, càncer, malalties oculars i, també, accelera el procés
d'envelliment.
Diversos
estudis assenyalen que els radicals lliures i els telòmers curts són causa de
l'envelliment.
També es
coneix que envellim per la informació genètica que heretem en un 25% i per
l'estil de vida i el medi ambient en un 75%.
Els
Antioxidants;
Vitamina C (ac. Ascòrbic), és l'antioxidant per
excel·lència. En porta la taronja, mandarina, pomelo, llimona, maduixots, meló,
pebrot vermell cru, col, braçolí, créixens, kiwi, papaia, mango.
Estimula la
producció de col·lagen, regenera la vitamina E i té efecte preventiu pel càncer
d'estómac.
Vitamina E, és troba en l'oli d'oliva de primera
pressió en fred, oli germen de blat, alvocats, fruits secs, pipes de gira-sol i
carbassa. Evita l'oxidació de les membranes cel·lulars, protegeix de les
malalties cardiovasculars i les cataractes, i té efecte preventiu del càncer de
colon, pròstata i mama.
Carotens, en la pastanaga, carbassa, moniato,
caquis, mango, nespres, préssecs, blat de moro, espinacs, bròcoli, canonges.
Precursor de la vitamina A, essencial
per a la pell i la vista.
Licopè, en síndria i tomàquet sobretot
condimentada amb oli, perquè s'absorbeix millor. Prevenció del càncer de
pròstata.
Seleni, en ceba, all, cereals integrals,
fruits secs, xampinyons, espàrrecs, carn. marisc, ous. Ha recomanat 2 o 3 nous
del Brasil per dia. Actua de cofactor d'enzims antioxidants. El seu contingut
en els aliments depèn del sòl. És antioxidant, anticancerós i inmunomodulador.
Zenc, en cereals integrals, bolets, fruits
secs, llevat de cervesa, germen de blat, llegums, marisc i carn. Actua de
cofactor d'enzims antioxidants. Està relacionat amb la cicatrització i la
prevenció de constipats.
Polifenols,
en té verd, raïm, cacau, ceba, poma, magrana, gerds, cireres i en
general fruites de color vermell, violeta, blau. Té activitat antioxidant,
anticancerós, prevenció de malalties cardiovasculars, artritis.
També ha
parlat dels polifenols del vi (resveratrol), que es forma a les plantes
per defensar-se d'agents externs: fongs, bacteris, paràsits... tot limitant-lo
a 2 copes dia pels homes i 1 copa per les dones i persones de color.
Ha esmentat el
té verd pel seu contingut en catequines i les espècies i herbes
aromàtiques com; cúrcuma ( antioxidant i antiinflamatòria), canyella,
paprica, orenga, ànet, farigola i romaní.
Per acabar ha
ressaltat la importància de la dieta mediterrània, i l'alimentació variada i de
tots colors cercant la sinergia, que vol dir l'actuació de dos o més
antioxidants per millorar l'efecte. Exemple la vitamina E i C, la E i el seleni, els beta carotens i
vitamina C recomanats per la sequedat dels ulls. Ha fet èmfasi
amb el gaspatxo com a plat molt complert en aquest aspecte.
Quatre
pilars per evitar l’estrès oxidatiu,
concretats en una recomanació final;
Dieta rica en
antioxidants,
Evitar hàbits
nocius,
Activitat
física i mental,
Bona actitud
davant la vida
Resum Carme
Esplugas, fotografies Martí Majoral, composició del cartell Montserrat Lluch Santacana.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada