
El conferenciant abans d’entrar en el tema ens fa una explicació dels diversos conflictes que hi ha hagut en aquests segles XX i XXI i els seus processos de pau. Ens diu que el món no està bé, però, mai no havia estat tan bé com ara.
Breument i amb unes gràfiques ens explica el procés històric de la humanitat. Hi ha hagut conflictes armats al llarg del temps, però, també, la reconciliació. La història de la humanitat és l’avenç constant i determinat dels valors de la pau. No és cert que el segle XX és el més sanguinari de la història. El segle XX ha estat el segle on més processos hi ha hagut de reconciliació. Quan hi ha hagut voluntat política s’ha acabat amb les situacions violentes.
Referent al conflicte entre Israel i Palestina, ens narra el conflicte des del context que trobem a la Bíblia fins al context històric actual. Després d’abordar les claus de la situació geopolítica en relació a Terra Santa,
recorda quines han sigut les vuit guerres i els diferents processos de pau que han tingut lloc en el nostre temps. Un conflicte que fa 75 anys que dura. Israel i Palestina tenen unes arrels religioses profundes, però,
no és un conflicte religiós. És un conflicte pel control de l’aigua, dels recursos energètics, minerals i el negoci de les armes.
Pel que fa a l’època contemporània, en el segle XIX va sorgir el moviment sionista, un moviment per establir un estat jueu a Palestina.
Després de la Primera Guerra Mundial, la regió va passar a ser administrada pels britànics sota el Mandat de Palestina. El 1917 té lloc la Declaració Balfour que va expressar el suport britànic a la creació d’una llar nacional jueva. Aquest fet va intensificar el conflicte entre jueus i àrabs.
El maig de 1948 David Ben-Gurion va proclamar la creació de l’Estat d’Israel. L’endemà va començar la Guerra de la Independència amb la invasió de les forces àrabs veïnes. Israel va guanyar la guerra i amplià el seu territori més enllà del que havia establert l’ONU.
A partir de llavors s’intensifiquen els conflictes on els palestins han anat perdent territori. Així: Guerra dels Sis Dies ( 1967),la Guerra del Yom Kippur ( 1973). Durant la guerra dels Sis Dies, Israel va ocupar territoris com Cisjordània, Gaza i Jerusalem Est. El 1964 sorgirà el moviment armat de l’OLP que té com a objectiu, entre d’altres, la destrucció d’Israel i la creació d’un Estat Palestí. Malgrat els conflictes, hi ha hagut una sèrie de processos de pau com els Acords de Camp David (1978), els Acords d'Oslo (1993), Tractat de Pau amb Jordània (1994)...
Una sèrie d’elements dificulten al pau com els assentaments israelians en territoris palestins, la violència persistent...
La diplomàcia internacional s’esforça perquè Israel es retiri dels territoris ocupats per la guerra i el reconeixement de dos estats.
Ara, ha esclatat el conflicte amb més violència. La disputa principal rau en els drets territorials i nacionals dels jueus i els àrabs palestins a la regió. En aquest problema no hi ha bons i dolents. La complexitat fa difícil la resolució. Ara el conflicte entre Israel i Hamas ha esclatat amb més força. Al mateix temps, la situació del Líban també es tensa amb el grup de Hezbollah.
Per ara els intents de negociació per part d’agents internacionals, com els Estats Units per establir un alto el foc han fracassat. Però, també, arreu sorgeixen moviments pacifistes. La pau primer ha de passar per la pau en els cors dels humans.
Acaba la conferència en una frase de Mahatma Gandhi que ens invita a participar activament en la millora del nostre món: Sigues el canvi que vols veure al món.
En clicar aquesta imatge el conferenciant ofereix accés a la seva web personal.
Resum de Joan Gurt Vilarrasa, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.