10 de nov. 2024
3 de nov. 2024
Carles Buenacasa Pérez ha parlat sobre LA VIDA QUOTIDIANA A L'ANTIGA ROMA. Dimarts 5 de novembre.
Ens fa saber que l’any 79 dc. una de les comarques (la Campania) més pròsperes i civilitzades de la Mediterrània, quedà arrasada per la lava i les cendres que va expulsar el volcà de la muntanya del Vesuvi. Va sepultar les viles romanes de Pompeia i Herculà.
Referent a Pompeia, quan es va començar a excavar, trobaren la vida quotidiana petrificada de 2000 anys.
Les primeres excavacions van tenir lloc el segle XVIII. L’objectiu era recuperar objectes d’art. Les excavacions científiques començaren el segle XIX. El conferenciant ens explica com era el dia a dia d’aquella ciutat a través de les pintures, relleus i altres restes arqueològics. També, escrits literaris com el del poeta Marcial. Pompeia era una ciutat comercial i artesanal que vivia dels negocis amb un port important.
Diversos mercats amb un carrer principal que li han posat el nom de via Abbondanza; era el carrer dels negocis.
Aquesta gran activitat econòmica feia que la ciutat fos caòtica en voreres envaïdes per tendes i venedors ambulants.
Una ciutat plena de sorolls. Una quantitat d’artesans de diversos oficis (joier, dentista, sastre, venedor de llibres...).
També, dones treballadores. L’activitat artesanal que predominava en el treball de les dones era el filat de la llana i els perfums.
Els ciutadans, que es guanyaven bé la vida, acabaven la jornada laboral al migdia.
Molts, dinaven al bar (popina) o al restaurant (caupona). Predominava el pa i el vi. Així, per exemple, una llesca de pa amb formatge, olives, alls, cebes, enciam, bledes, poma. Poca carn.
Després de dinar es feia la migdiada. A la tarda, els jocs (circ, amfiteatre, teatre) o banys (termes).
Els rics a la nit feien els seus banquets (cena), il·luminant la seva estança com a senyal d’ostentació; aquests vivien en cases (domus).
La majoria de la població en apartaments (insulae). Els pisos superiors eren cada cop pitjors fins arribar a les golfes sota el sostre a doble vessant.
Hem presentat els punts bàsics que ens ha explicat el conferenciant. Gràcies a aquestes restes arqueològiques ens hem acostat a la vida quotidiana dels romans. Hem comprovat, com ha dit el conferenciant, que moltes coses d’aleshores encara són vigents en els nostres dies.
Aquestes paraules prèvies a la sessió, per part del President, ens van situar al moment actual!
Presentació i resum de Joan Gurt, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)