Agustí
Vidal, perfumista i músic, fou el conferenciant que ens havia d’obrir “el món dels perfums” Inicià la seva comunicació tot preguntant-nos: sabeu què fan
els perfumistes? Ell mateix va respondre en dir: BARREGEM
SUBSTÀNCIES
Perfumar,
del llatí “arribar com el fum…”, és l’ús de substàncies amb olor. A Egipte
empraven extractes diversos per embalsamar els difunts… 3.000 anys a.C. ja
s’utilitzava l’alambí en destil·lació. A l’època de Roma, de més sofisticació,
posaven pètals de roses a les fonts publiques. La invasió dels Bàrbars,
produí un retrocés, com en tots els àmbits de costums i cultura.
Posteriorment,
la cultura
europea avança en l’afany d’amagar les olors corporals. A la
novel·la Tirant lo Blanc o a Les mil i una Nits s’esmenten olors
afrodisíaques per reforçar l’atractiu olfactiu dels homes i dones. Al segle XVIII,
l’aglomeració humana a les grans ciutats genera ”males olors”. El llibre El Perfum esmenta que “a 20 Km de París
se sent una olor diferent” Tot això produí la convicció que les males olors
eren la causa de les terribles epidèmies (pesta, còlera…) que delmaven la
població. Pasteur descobreix
que no, que els microbis en són la causa.
D’aquella
època, a la ciutat
alemanya de Colònia, un monjo obté una barreja de productes que té
gran difusió al país i a França. D’aquí ve el nom genèric d’ AIGUA de COLÒNIA.
Es coneix la ubicació de la casa per la numeració 4711.
Dues
persones mereixen figurar a aquesta ressenya històrica: Catalina de Mèdicis, italiana casada amb un francès, que va difondre
l’ús dels perfums. També la duquessa de Merody, protegida de Lluís
XIV, que va estar a Espanya en temps de Ferran VII.
A
la part pràctica,
portava uns petits recipients que, amb unes “moullettes”
repartides entre el públic, ens va permetre aprendre a percebre i distingir unes
olors bàsiques:
1.
Olor de roses, per pressió. Per a 1 Kg d’essència,
1 Tm de pètals. 10.000 €.
2.
Olor de llimona, obtingut per pressió. Component
principal de molts perfums.
3.
Flor del taronger, destil·lació de pètals a l’alambí.
4.
Gessamí, obtingut amb barreja de greix i d’alcohol
a 30º, rep el nom d’ABSOLUT.
5. Sense cap olor. Obtingut del gessamí, tot sintetitzant
una molècula descoberta el 1957. Dóna “frescor” als perfums.
Finalment, ens va tornar a repetir que els perfumistes BARREGEM. Tenim milers de recipients i el nostre treball és, amb variacions de productes i quantitats, obtenir olors que responguin a les peticions dels clients. Resum German Cequier, fotografia Mercè Gasch. Composició del cartell Montserrat Lluch Santacana.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada